Céčko Béčku kryje záda - 6. kolo

Kategorie:  •    •  

Nedělní druholigové zápasy znamenaly různé cíle, Béčko mělo odlehčit Céčku v nepřímém souboji s Boršicema o udržení, Céčko se mělo snažit potrápit v on-line zápasu Hustopeče. Člověk však míní, šachy mění...

Tentokrát dostane netradičně v hierarchii přednost komentář kapitána Céčka, které se s přispěním soupeře postaralo o povíkendovou pozitivní náladu v klubu:
Po dvou poněkud smolných porážkách jsme si spravili náladu i skóre. Hosté překvapivě místo obvyklých dvou až tří tentokrát postrádali čtyři hráče z první pětky. Nám se naopak uzdravili marodi a navrátili se internacionálové (a všichni zvítězili).

Průběh byl docela poklidný. Velice brzo získal vyhranou pozici Jenda Horsák a rychle ho doháněl Jarek Buráň. I v dalších partiích se častěji spletli naši soupeři a bylo vystaráno. Pro ty, kteří nesledovali on-line přenos, přináším ukázky z rezultativních partií v okamžicích „posledních chyb“, po kterých už nedošlo k zásadnímu obratu
Vrána - Federič po 37. tahu bílého:

Fera dost zariskoval obětí pěšce a po 37….Ke7 mohl asi mít značné potíže. Naštěstí přišlo 37….Vc2+ 38.Ke3 e5 39.b6 Vb2 40.Ke4 Jc6? 41.b7a pozice je vyhraná pro bílého.

Mlénský-Buráň po 13.tahu černého:

Bílý při nedokončeném vývinu zahrál 14.Ja5 a po 14….Jxa5 15.bxa5 Dc7 ztratí nejdřív pěšce a potom celou partii.

Uhmann-Pukl po 34.tahu bílého:

Naději na obranu dávalo 34….Vb5. Hrálo se ale 34….Vc2+? a zanedlouho padl pěšec a5 a tím celá pozice.

Horsák-Urban po 8.tahu černého:

Vloudila se hrubka 8….Jbd7?? Po 9.Sxf7+ Kxf7 10.Dxd6 je v podstatě rozhodnuto.

Kuchynka-Krča po 21.tahu černého:

Černý mohl úpět po 22.cxb6 e.p. Jxb6 23.Ja5 Vf7 24.Jc6… Bílý však zvolil 22.cxd6 Vxe1+ 23.Dxe1 Jxd6 a po 24.Je5? Sb7 je už převaha na straně černého.

Fusek-Šedý po 31.tahu bílého:


Pokud si černý nenechá vzít věž na sloupci d, ale na sloupci b, má velmi vyrovnané šance. Jenže zahrál 31….Jh4? a po 32.Jxd8 Vxd8 33.Sc6 Jc5 34.Jxb6 stojí bílý na výhru.

ŠK Staré Město C 6 : 2 ŠK HPM TEC Hustopeče
Vrána František V 2327 1 - 0 0 Federič Jozef C
Buráň Jaroslav 2202 1 - 0 2160 Mlénský Dalibor
Kapusta Petr 2156 ½ - ½ 2142 Markovič Ivan
Pukl Rostislav H 2041 0 - 1 2155 Uhmann Jan
Horsák Jan 2117 1 - 0 2003 Urban Vlastimil
Krča Milan 2021 1 - 0 2011 Kuchynka Luboš
Fusek Lukáš 2004 1 - 0 1901 Šedý Ctirad
Šmíd Jan sr. 1949 ½ - ½ 1800 Jurák Stanislav


Nejslabším článkem Starého Města bylo o víkendu Béčko, které jako jediné "jen" remizovalo. Divokou potyčku se sestavou zachránil až Igor, který se slovy - že je platný jen pro neplacení pokuty - naši sestavu se sebezapřením zaštítil, jako většina ostatních vzal vlastní auto, které chtěl využít k brzkému návratu domů.

První překvapení si pro nás Boršice nachystaly už při vyplnění sestavy, v níž chyběli, tak jako u nás, tři hráči základní sestavy. Zejména to, že ze zdravotních důvodů nemohl nastoupit Vašek Fiala, pro nás znamenalo nečekaný posun v soupeřově táboře.


Nečekaně nastopil na první desce Drtina

Při počáteční obchůzce to nevypadalo ani růžově, ani tragicky.
Na první desce obětoval Peťa pěšce v zahájení, kompenzaci za něj nějakou měl.
Laďa na druhé desce dal černému nebývalý prostor a ten bez problému vyrovnal hry.
Na třetí pan Bažant přešel do střední hry ze zajímavou pěšcovou strukturou - jeden izolovaný a jeden opožděný dvojpěšec, naopak měl ve hře figury a supeři zamezil v rošádě,


Na třetí i čtvrté jsme tahali za delší konec

na třetí pan Vavruška obětoval v zahájení pěšce a v ostré pozici měl za něj dostatečnou komenzaci.
Na páté mi Havránek umožnil bez problému vyrovnat, těžko se mi však hledal konkrétní plán.


Vedle mě bojoval Vojta s panem Křížkem a dalo se na to dívat.
Na sedmé Radim neskutečně pasivní, žádnou prohrávající slabinu však neměl a držel vše na svých třech řadách.
V zadu nás jistil Igor a troufalé soupeřovo odmítnutí remizy tvrdě trestal otevřením jeho krále a ziskem pěšce.


První uzavření partie bylo na mém stole, ztratil jsem nit a nevěděl, na co se zaměřit. Tak jsem s vidinou rozproudění krve obětoval pěšce, což pomohlo spíš soupeři, protože já pořád nevěděl a on dostal možnost hrát. Větev jsem si pod sebou podřezal s další obětí pěšce.
Další, kdo zůstal za očekáváním byl Petr - většinou měl za obětovaného pěšce alespoň mírnou kompenzaci, doplatil však na touhu srovnat materíál - to se dostal k poziční výhodě bílý a špatnou pozici černého potrestal.

Naopak kontroval Laďa, kterému se v rovné pozici zamotal soupeř. Tah dámou do vyčkávacího postavení odstartoval sebevražednou misi. Po oslabení královského křídla

černý nyní chyboval a po Je4 ztratil pěšce
skokem do centra prakticky kapituloval - ztrácí bez kompenzace pěšce.

Stejný výsledek vytěžil z útoku černými pan Bažant. Gabriel obětoval pěšce, díky tomu alespoň dovinul figury, ale do prohrané pozice. Černý vybudovanou výhodu zužitkoval a přetavil v celý bod.

Obdobný výsledek se očekával od pana Vavrušky, který získal kvalitu a pomalu směřoval k rozhodující výhodě. Bohužel nešťastně vyměnil dámy

Po De3 je vše vyřešeno, místo toho však přišlo sebrání dámy
černý získává ještě hratelnou pozici - v závěru Luďek utekl pěšcem k proměně a dokonce zvítězil.

První dělba bodu v zápase se zrodila na sedmičce, kde Radim po nějakých výměnách pozici zjednodušil, začínal se dostávat i k protihře a remis v již solidní pozici získal zaslouženě.


Taktéž zjednodušit pozici, avšak s výhodou ve svůj prospěch a maximálně eliminovat riziko zkoušel s bílíma Igor. Stanovený plán realizoval a pěšce udržel až do pěšcovky. Ve chvíli, kdy měl již dva pěšce navíc sahal po celém bodu, špatným tempováním ale o rozhodující výhodu přišel. Bohužel svoji dámu postavil zároveň se soupeřovou a remizou věčným šachem.

Nejdýl trvala partie na šesté a byla plná často jen počítačem odhalitelných nepřesností, kde Vojta osciloval mezi +3 a 0, nakonec se mu podařilo spříst matovou síť a pozici vyhrál, čímž uzavřel výsledek na 4:4 a zachránil alespoň celkovou remis.

SK Boršice 4 : 4 ŠK Staré Město B
Drtina Milan C 0 1 - 0 2391 Bažant Petr jr. V
Čajka Tibor C 0 0 - 1 2256 Kňazovčík Ladislav
Gabriel Adam 2148 0 - 1 2227 Bažant Petr sr. V
Volčík Luděk 2069 1 - 0 2110 Vavruška Antonín
Havránek Michal 2016 1 - 0 2112 Studený Radovan V
Křížek František 2055 0 - 1 2013 Dobeš Vojtěch
Náplava Pavel 1901 ½ - ½ 1963 Stuchlý Radim
Náplava Petr 1952 ½ - ½ 1852 Štefanko Igor

Ted jenom zjistit, kdo to prekladal :D ...

Je pravdou, že po několikerém přečtení(četl jsem tu větu asi 20krát) než jsem si všiml, že by se ta česká verze dala interpretovat i tímto druhým způsobem.
Anglická verze je naprosto jednoznačná.

Pokud je v pravidlech napsana spojka nebo, tak jsou napsana spatne...Jelikoz spravny vyklad (vecne spravny, je to tedy dobre napadnutelne, pravidla jsou nejvyssi autorita) odporuje alespon me zazitemu pravidlu, ze nesmi byt po 50 tahu vymenena figura a (!!!!!) nesmi tahnout pesec...Anonymous pak nepise nesmysly...

Vidim, ze predevsim Anonymous ma potize s interpretaci psaneho textu. Vykladat text "nedošlo k tahu pěšce nebo braní kamene" stejně jako "nedošlo k tahu pěšce nebo nedošlo k braní kamene" vyzaduje znacnou miru domyslivosti. Kolego, necteme matematicky vzorec, ale prave ten psany text! Pokud s tim mate problem, pak vezte, ze specialne pro Vas nikdo nebude psat "nedošlo( k tahu pěšce nebo braní kamene)"

Myslím, že by tento spor bylo dobré ukončit, protože ani jedna strana asi neprokáže, že její názor je ten správný.

Ve zkratce mistr Anonymous tvrdí, že věta článku 5.2.e by se v logické matematice dala zapsat do podoby:
A' V B

Poté má pravdu, je to remíza.

Pavel naopak tvrdí, že se to zapíše:
(A V B)', což odpovídá zápisu A' ^ B'
Věta pak po přepisu vypadá takto: Hra je remíza pokud není sebrán žádný kámen a není taženo pěšcem.

Při tomto zápisu má pravdu Pavel a remíza to není.

Bohužel z podoby formulace nelze přesně určit, kdo má pravdu a bylo by dobré větu přeformulovat. V anglické verzi, kterou nám poskytl pan Marek je to jasné. Remíza to není.

Mě spíš fascinuje fakt, že se někdo nepodepíše pod 3 své příspěvky a čile diskutuje s ostatními, ne anonymními přispěvateli. Je samo sebou možné, že se dotyčný podepsat zapomněl, ale spíš to vypadá, jako by se pod příspěvky podepsat nechtěl. Znamená to, že se za ně stydí?

Dle mého názoru se u druhé části jedná o negaci disjunkce čili je to v podstatě konjunkce. aniž(bylo taženo pěšcem nebo vyměněna figura)
Takže musí být splněni obě podmínky.

Vidím, že někteří mají potíže s interpretací psaného textu.
Pokud by bylo v pravidlech uvedeno , že hra může skončit nerozhodně pokud za posledních 50 tahů nebyl brán žádný kámen a zároveň nebylo taženo pěšcem, pak by musely být splněny obě podmínky.
Pokud je uvedeno, že hra může skončit nerozhodně, aniž za posledních 50 tahů byl brán žádný kámen nebo bylo taženo pěšcem, znamená to, že stačí pro reklamaci remízy splnit jednu z těchto podmínek.
Převedeme-li to na matematiku, pak první podmínka je konjunkce (výrok je pravdivý pokud jsou pravdivé obě části výroku), zatímco druhá podmínka je disjunkce (výrok je pravdivý pokud je pravdivá alespoň jedna část výroku).
Remízu by před výhrou v 56. tahu nešlo reklamovat jen v případě, že součástí výhry je kromě postupování pěšce i braní soupeřovy dámy mezi šestým a padesátým tahem. Přiznám se, že konkrétní variantu výhry jsem nezkoumal, ale nikdo netvrdil, že při výhře je brán kámen.

Ještě jasněji je to napsáno v originálním anglickém textu FIDE LAWS of CHESS:
Article 5.2e: The game may be drawn if each player has made at least the last 50 consecutive moves without the movement of any pawn and without any capture.

Hra může skončit remízou, jestliže oba hráči provedli posledních 50 po sobě následujících tahů, aniž byl brán nějaký kámen nebo bylo taženo pěšcem
Čili neuplatníte

Špatná spojka - v pravidlech je "nebo"! Tzn. že stačí jedna z těchto podmínek, nikoliv obě zárověň! Takže to uplatním.

Igore, ať už database koncovek říká cokoliv (má pravdu), pak D+p mají jasný plán a pro osamocenou protivníkovu dámu je velmi obtížné remizovat. To, že soupeř vyčaroval věčný šach (pěkný manévr), byla prostě smůla - jinak bys určitě vyhrál ! Ikdyby partie pokračovala ještě 100 tahů :))

No tak přiznám se, že jste mi nasadili brouka do hlavy. Já jsem totiž databázi koncovek použil až na vzniklou koncovku KDxKDP (a moc daleko) a ta už byla remízová. Ale Pavel i Martin mají pravdu.
Databázi můžeme použít až od pozice se 6 kameny, do té doby se musíme spolehnout na motor. Sedmikamenáče se podle Wikipedie průběžně tvoří a termín dokončení je kolem roku 2015.
diagram - klikni V této pozici vyhraje bílý po Kd6 nejpozději 59. tahem.
Problém byl v tom, že já jsem to analyzoval oproti databázi až v pozdější fázi. Důležité bylo zavčasu natáhnout pěšce c3-c4. Kritická pozice je tady:
diagram - klikni
Bílý se trochu zdržel, ale přesto vyhraje.
Tady c4 vyhrává (57. tahem), zatímco všechny ostatní tahy (včetně zahraného Db5+) vedou k remíze (kromě blundrů samozřejmě). Zda bych tu koncovku dokázal vyhrát v předepsaném limitu tahů, je ovšem jiná otázka.

K remíze dojde, jestliže během 50 tahů nebyl vzat žádný kámen a (!) nebylo taženo pěšcem, to tady neuplatníte.

Tak by mne zajímalo, jak bílý vyhraje v 56-ti tazích, když černý po 50-ti tazích bude reklamovat remízu z důvodu, že nebyl brán žádný kámen? Databáze koncovek jsou sice dobrá věc, ale pravidla jsou pravidla. :-)

A proč já jsem si tam zrovna postavil Kf6? :D

Jakto remis? Mně databáze taky píše výhru - poté, co si oba nasadí dámy, zahraje bílý c4 a pěšec stačí k vítězství v cca 56 tazích. Jen nesmí bílý po braní pe5 jít Kf6, ale Kd6 nebo Kf5. Jinak by na konci přišlo Kb3+ s dobráním na c4.

Odvolávám co jsem odvolal.
Je to remis.

Tah C3 je samozřejmě ftákovina, ale i tak mi databáze koncovek píše win in 46.
Pokud po KB3 dám C4 a jdu C pěšcem do dámy.

Myslel jsem samozřejmě 3 proti 2 pěscům :-D

Igore, nevyhrát tuto kocnovku je docela neštěstí, ale připomíná mi to mě jen s tím rozdílem, že v této sezoně prohrávám remizové koncovky (né-li trošku lepší pro mě) a to jen proto, že nezahraju tah, který v partii vidím a říkám si, na to je čas a místo toho zahraju totální hrubku (Hustopeče, Boršice, i v KP! A jinak rozdíl je i v tom, že když prohraju tak tým vyhraje (kromě St. Města B), ale doufám, že se to změní a konečně taky vyhraju a tým taky vyhraje!
V poslední partii jsem udělal chybu před pozicí na diagramu, kdy jsem chtěl a měl zahrát Se5 a pravděpodobně by to skončilo tak, že by byla věžovka 4 proti 3 pěšcům soupeře na královském křídle, ale furt by to byla remíz, i když bych měl pěšce navíc. Tak jsem to viděl, ale to já tedy radši ne a pak dopadnu takhle:-P

...bílý na tahu prohraje ..., no tak to je kouzelné, Františku :D
Já jsem odpověď na toto zadání našel přímo za šachovnicí :(

Ano, vyhrává i tah králem, to c5 je ale takové "nejčistější". Proč jsem zahrál jediný špatný tah v té pozici, Caissa ví.

Pozice je to krásná, ale řešení se hledá špatně, protože vyhrává kromě c5 i jakýkoliv tah králem. Myslel jsem na změnu zadání - bílý na tahu prohraje, ale zase je tam duál b3(b4) s úprkem "a" pěšce.

Dobrý výkon jsem "korunoval" brutální hrubkou, kterou jsem vypustil 3 body družstvu. Byl jsem na sebe vytočený stejně jako kdybych prohrál. Pro pobavení a poučení jsem oživil trochu skomírající sekci s úlohou úplně vpravo.

Igor